Fredagsfyran – tema Höstmix

Trevlig liten mix av frågor i Fredagsfyran ikväll, så jag tar och svarar då… 🙂

1) Britney Spears skiljer sig nu från Kevin Federline. Inte en sekund för sent, enligt vissa. Bryr mig inte, säger andra. Vad säger du?
Nä, jag bryr mig väl inte nämnvärt. Det finns viktigare saker att tänka på än vem Britney Spears är ihop med.

2) Filmen “Borat” stoppas nu i Ryssland, men gör succé i resten av världen. Är filmen så hemsk att den inte borde få visas? (Alternativt: Tänker du se den?)
Jag har faktiskt inte fåt nåt grepp om vem eller vad Borat är. Inser nu att det är en film och jag tycker mig få fram någon löpsedel med bild på en gubbe med mustasch. Kan det stämma? Eh, jag tänker säkert se den, typ slötitta om/när den går på fyran om ett par år. Men inte på bio, nej. 🙂

3) Klimathoten blir allt tydligare. Gör du något själv (t.ex. åker bil mindre, använder energisparlampor) för att hjälpa miljön?
Det är klart att jag försöker tänka miljövänligt, vad jag än gör. Men det finns en gräns. Man måste få leva också och jag tror att jorden och livet har sina bestämda cykler. Dinosaurierna försvann av en anledning; likaså kommer inte vi finnas kvar för alltid. Det är meningen att vi ska leva och använda de resurser som finns – och naturligtvis aktivera vår överlevnadsinstinkt när den behövs. Personligen tycker jag väl att det finns större saker att fokusera på för att förbättra miljön, än om jag använder energisparlamor eller inte.

(Jag tycker jag är grymt miljövänlig som åker tåg varje dag.. 🙂

4) Vad ska du ha till middag i kväll?
Jag har redan ätit middag och det blev kinamat. Friterad kyckling, bambuskott, jordnötssås, sötsur sås, ris… mmhmhmm.

Fredagsfyran om TV

Herregud, jag hinner ju fylla hela startsidan med bloggposter idag. Skrivsugen är nog synonymt med mig idag. Dags för veckans fredagsfyra – jag hinner inte med att svara varje vecka utan det får fortsätta så här sporadiskt.

1) Gör tv mer nytta än den gör skada?
Jag förstår inte riktigt frågan. Antar att man menar nytta vs. skada generellt? I så fall är frågan ändå väldigt skum och jag vet inte riktigt vad jag ska svara. Men ja, jag skulle nog påstå att våra största medier (radio/TV/tidningar/internet) i allmänhet gör betydligt större nytta än skada. Fast det beror naturligtvis på vad man pratar om. Skum fråga, som sagt.

2) Vissa menar att televisionen som vi känner den idag är dödsdömd när allt mer blir “on demand” via nätet. Vad tror du om det?
Håller med utan tvekan, det är bara frågan om när det ska hända. Det är nog inte dags riktigt än, men att det blir så (eller liknande) tvekar jag inte en sekund på.

3) Har du, eller tänker du skaffa, en tv-apparat som kan visa HDTV?
Oj, nu måste jag faktiskt kolla upp om min tv klarar av HDTV…
…gah nej! Min 1,5 år gamla TV är Netonnets egna Andersson Y60. Först några månader efter mitt köp – i oktober – bestämde man sig för att släppa en HDTV-klar LCD och kallade den då för Y70. Modellen efter alltså, vilket gör det hela lite surare. Jag har dock aldrig provat på HDTV så jag kan inte riktigt svara på hur mycket bättre kvalitet det handlar om. Behovet finns allså inte… ännu.

4) Idag är det exakt 40 år sedan det första avsnittet av Star Trek visades på amerikansk tv. Ser du någon tv-serie som kommit de senaste tio åren som skulle kunna bli lika långlivad?
Jag ser tyvärr inte på någon tv-serie alls. Det senaste jag följde är LOST, men inte ens det hänger jag med i längre. 🙁

Fredagsfyran

Ok, nu är det trots allt fredag och då är det helt legitimt att dra en fredagsfyra. Temat för veckan är ”spel på nätet”.

1) Nätpoker har blivit väldigt populärt. Spelar du själv det?
Det händer, men inte ofta. Jag försöker hålla mig ifrån spel som kostar pengar överhuvudtaget. För något år sedan testade jag nätpoker och det var roligt. Jag spelade ganska mycket under en period, trots att jag är helt värdelös på poker som spel. Förlorade lite pengar, och så fick det vara bra sen.

2) Poker i skolan har blivit ett problem, eftersom ungdomar skuldsätter sig. Ett förslag är att förbjuda poker i skolan. Vad tycker du om det?
Förbud är trist. Det är redan idag förbjudet att anordna spel om pengar utan tillstånd så jag ser inte riktigt problemet. Lagen gäller väl även i skolan? Pokerspel som inte handlar om pengar borde dock inte påverkas. Låt ungarna (och föräldrarna) ta lite ansvar själva för en gångs skull.

3) Spelar du något annat spel via Internet?
Det händer att jag tippar på Svenska Spel-sajten eller motsvarande utländsk variant. Efter fotbollsmatchen mot England i tisdags är det nog slut på det också; i 89:e minuten satsade jag 100 kr på att England skulle vinna matchen. Då ledde de med 2-1. i 90:e minuten satte Henrik Larsson 2-2 och jag trodde det inte var sant. No more tippa fotboll.

4) Vissa nätspel (t.ex. World of Warcraft) har en månadsavgift. Kan du tänka dig att betala för att spela spel via Internet?
Hade jag haft tid och tyckt att det var kul så absolut. Word of Warcraft är ju dock läskigt och rent farligt; har sett skrämmande många personer i min omgivning som vänt uppochner på hela sina liv på grund av just det spelet. Håller mig nog ifrån det också.

Fredagsfyran en måndag

Nu är det längesen jag gjorde en fredagsfyra, söndagsfemma eller torsdagssjua (finns det en sån?). Tänkte därför svara på den senaste fredagsfyran, eftersom jag sitter här och min kropp ändå inte vill gå och lägga sig, som det verkar.

Tema: Boende

1. Hur bor du (ex. villa, radhus, hyreshus) ?
Jag tror att det klassas som en villa. Eler ptja, sutterängkåk. Hus-som-sitter-fast-i-varandras-garage, typ. Men jag säger nog villa. Det låter coolt.

2. Med vem/vilka bor du med?
Jag bor med min mor Lena, hennes man Anders och snart 10 år gamla Felix.

3. Vad skulle du vilja bo i?
En svamp? En blomkruka? Eh? Allvarligt talat, jag tittar på lite olika alternativ för att kunna flytta till egen lya, så svaret får väl bli ”lägenhet” tills vidare.

4. Hur många gånger har du flyttat?
Två gånger, som jag kan minnas. En gång från en lägenhet på andra sidan stan, till en villa här ute på Tosterö. Andra gången flyttade vi bara några hundra meter, från den första villan till den jag sitter i för tillfället. Första flytten skedde någon gång runt 1993 tror jag (då var jag 7 år gammal). I huset där jag sitter nu flyttade vi in i början av 1999.

Fredagsfyran v34 2005

Sent omsider: dags att svara på veckans fredagsfyra!

Tema: Mat

1. Följer du kostcirkeln?
Ärligt talat har jag inte full koll på vad kostcirkeln innebär. Jag lever efter devisen att man ska äta lagom av allt, då blir det bäst.

2. Lägger du stor tid på din matlagning?
Jag lagar mat väldigt, väldigt, väldigt, väldigt sällan. Då jag fortfarande bor hemma är det oftast föräldrarna som lagar middag, annars blir det oftast snabbmat eller någon sjysst restaurang. Jag lägger hellre några kronor extra på att äta ute än att stå och känna mig som ett värdelöst fån i köket. Man tröttnar på makaroner och ketchup ganska snabbt, liksom.

3. Gillar du att pröva ny mat?
Jag skulle vilja gilla att pröva ny mat, men tyvärr är jag alldeles för ofta rädd att prova nya smaker, utan håller mig till sånt som jag vet smakar bra. Jag äter inte skaldjur alls och har aldrig gjort. Tycker inte det smakar gott, helt enkelt. Men det vore trevligt att bli ”omvänd” till att kunna prova och äta allt.

4. Vem/vad inspirerar dig när du lagar mat?
Hänvisar till fråga 2. Matlagning är inte min grej och de få gånger jag lagar något blir det något väldigt enkelt, förmodligen inspirerat av mamma. 😉

Fredagsfyran v33 2005

Dags för veckans fredagsfyra som den här veckan handlar om det ämne som ligger mig allra varmast om hjärtat, nämligen radio! Då jag själv jobbar med radio och har radio som mitt absolut största fritidsintresse, finns det risk för ett långt inlägg. Nu är du varnad.

1. Ditt första radiominne?

Mitt första minne från när jag själv var med i radio, var i Ulf Elfvings program ”Upp till tretton” i P3. I det absolut sista avsnittet innan programmet lades ner, ringde en då 6-årig Robin in och blev först ut i sändning den kvällen.

Förutom att prata om diverse olika saker, sjöng jag även acapella över telefon! ”Fångad av en stormvind” (stora favoriten då) ljöd i de svenska radioapparaterna. Sen fick jag en fråga; ”Vilken färg har flugsvampen?”. Efter ett par sekunders betänketid kläckte jag ur mig: ”Ehhh… brun?”, varpå jag hörde hur mina föräldrar kastade sig på golvet och asflabbade utanför min rumsdörr. ”Ja du, hm… brun kan ju faktiskt flugsvampen bli när den ruttnar” sa en mycket intelligent Ulf Elfving och förkunnade: ”Du vinner åtta cd-skivor!”. Mwaha!

Slutligen önskade jag låten ”Bilderna Av Dig” med Niklas Strömstedt.


2. Vilket är ditt favoritprogram?

Jag har faktiskt ingen som helst aning. Lyssnar sällan på ”programradio”, utan mer på kommersiella kanaler. När ”Rally” gick i P3 för ett par år sen, var det en självklar höjdpunkt under veckan, och just nu repriseras ju det programmet på lördagar, så jag får väl välja ”Rally”.


3. När stänger du av radion?

Om jag lyssnar på P3: När det kommer humorprogram bara som är ”för mycket”. Såna program som bara ger en huvudvärk.
Om jag lyssnar på kommersiella stationer: När sändarna inte är synkade och det hackar när RDS:en i bilen hoppar fram och tillbaka, alternativt när det spelas en låt jag inte alls gillar, och det är fjärde gången jag hör den på en timme. Då rinner bägaren över.


4. Drömmer du om att någon gång göra ett eget radioprogram?

Räknade lite med överslagsräkning, och kom fram till att jag hittills gjort mellan 500 och 1000 sändningar i radio sen 1996 då jag sände mitt allra första radioprogram. Men för att svara på frågan; Jo, jag drömmer fortfarande om att göra nästa sändning, för det är så himla kul. 😉


För den som vill höra mig i radio finns det några olika alternativ. På
Radioseven sänder jag då och då (nu närmast på lördag), på Radio Bohuslän sänder jag varje vardag, och snart finns det risk att jag dyker upp på en kommersiell radiostation i Stockholm. Hemligt hemligt än så länge, men jag kommer publicera mer information här när det blir klart. I övrigt pratar jag i reklam- och jingelspotar lite här och var, bland annat på Radio Sotenäs.

Fredagsfyran v32 2005

Eftersom hela dagen gått åt till att packa upp och installera nya datorn, samt till att få öroninflammation, har jag helt glömt bort Fredagsfyran. Tack, Daniel, som påminde mig via MSN! (Det märks att några läser bloggen iallafall 😉

Tema: Sport

1. Vad tycker du om de svenska framgångarna i Friidrotts-VM i år?
Naturligtvis jätteroligt! De svenska friidrottsstjärnorna har verkligen fått just stjärnstatus här, och blivit väldigt populära hos allmänhete. Carro, Kajsa, Stefan, alla är de hjältar här hemma. Jag är normalt inte särskilt sportintresserad, men just friidrott är kul att slötitta på när man inte har annat för sig.

2. Har du själv sysslat med någon idrott eller sport?
Eftersom jag har en hel del problem med kroppen har det fallit sig naturligt att inte utöva någon sport. Jag är dock ganska duktig på bordtennis, så det skulle jag kunna tänka mig att prova på. Det klarar jag ju. Men… faktum är att jag faktiskt tränat i ett fotbollslag för småpojkar en gång i tiden! Hela två träningar var jag med på, sen tyckte tränaren att det inte var något för mig så jag fick inte vara med längre… det säger allt.

3. Vad anser du om att sport handlar så mycket om pengar nuförtiden?
Lite tråkigt. Jag har alltid sett sport som en lek och en fritidssysselsättning, men jag antar att det mesta som blir folkkärt också blir en fråga om pengar. Det är inte så mycket vi kan göra åt, och egentligen skadar det väl ingen heller.

4. Kommer man någon gång att få bukt med all doping?
Det har jag svårt att tro. ALL doping får vi aldrig bort, men genom att ändra attityden hos tränare, utövare och sponsorer tror jag att vi kan komma en bra bit på väg. Att aldrig, aldrig, aldrig någonsin acceptera någon form av doping och att alltid utöva sporter ”fair”.

Fredagsfyran v31 2005

Veckans fredagsfyra handlar om mitt favoritämne (ehm, nåja): KLÄDER!

1. Tycker du det är lätt eller svårt att handla kläder?
Det är otroligt, hemskt och sjukt jobbigt. Jag är riktigt dålig på allt vad mode och design heter, vad som är ”inne”, storlekar, färger, ja allt som har med kläder att göra.

2. Var brukar du handla kläder?
JC, H&M, lokala butiker. Är lite ”låst” till någon kedja, direkt. Det skulle bara bli tråkigt. 99% av gångerna jag handlat kläder har jag haft mamma med mig som smakråd. Utan henne skulle jag inte klara av det. Pinsamt men helt sant.

3. Vilket är ditt favoritplagg?
Just nu älskar jag min tjocka Radioseven-collegetröja. Den är skön att ha på sig jämt och värmer gott under kyliga höstkvällar. Och så är den snygg. (och tro det eller ej, klädexperten Robin har designat trycket… tänk att jag vågade det…)

4. Har du någon gång haft planer på att sy egna kläder?
Kort svar; aldrig någonsin.

Fredagsfyran v30 2005

Tema: Bibliotek

1. När besökte du ett bibliotek senast?
Jag kan tyvärr inte minnas exakt när, men det var nog ungefär ett halvår sen sist. Det blir tyvärr inte så ofta som det borde.

2. Känner du att du har någon nytta av biblioteken?
Absolut. Biblioteken är underskattade och jag önskar att jag tog mig mer tid att utforska vad som finns i våra bibliotek. Mer och mer information flyttar ut på nätet och självklart är det smidigt, men jag tycker vi borde värna om biblioteken och samtidigt förnya dem med elektroniska databaser att söka i, sådant som inte kan läggas ut på nätet av olika orsaker. Bibliotek är en förmån vi ska vara stolta över!

3. Vad är det bästa du har hittat på ett bibliotek någon gång?
Förmodligen någon av alla de känsloframkallande böcker man lånat under årens lopp. Kan dock inte sätta fingret på någon specifik.

4. Finns det någonting biblioteken skulle kunna ändra på för att locka fler besökare?
Det handlar nog mer om marknadsföring. Folk anar nog inte hur mycket som egentligen finns att tillgå på biblioteken. Smart marknadsföring och bra service – inte gråa tanter, alltså ”traditionella” bibliotekarier.

Tilläggas bör att Strängnäs kommun nyligen rustat upp vårt bibliotek. Det har nu blivit ”Multeum” – ett multimediehus med informationssökning, bibliotek, teater, café etc. Ett gott initiativ!