Snart kanske alla artister får betalt

För omkring tio år sedan jobbade jag med webbradiokanalen Radioseven, en kanal som spelade (och fortfarande spelar) många lite smalare artister som annars inte hörs så mycket i svensk radio.

Varje dag slet vi hårt (och ideellt) för att ha råd att betala den månatliga musiklicensen till Stim. Det var tufft och fler än en gång fick vi lägga till slantar ur egen ficka för att få det hela att gå runt. Vi var fast beslutna om att göra rätt för oss så att alla fantastiska artister som hördes hos oss skulle få några kronor som tack för besväret.

Döm av min förvåning och frustration en dag när telefonen ringde. Det var en av våra mest spelade artister som undrade varför hen inte fick några pengar från oss. Senaste avräkningen från Stim visade noll kronor, detta trots att vi roterat artisten ifråga friskt under det senaste året. Jag lovade att kolla upp saken och återkomma.

Samtalet till Stim ett par minuter senare fick mig att baxna. Det var då jag fick reda på hur fördelningen går till när musik har spelats på när- och webbradiostationer: ”Vi tar topp 10-listan med de mest spelade låtarna på Sveriges Radio och betalar ut pengarna till de artisterna. Ungefär så.”

Oavsett vilka artister vi spelade så gick alltså våra Stim-pengar till de mest spelade artisterna på P3. Det är förstås helt sjukt och jag skämdes när jag berättade detta för min vän artisten. Ännu mer sjukt är dock att det fortfarande, nästan ett helt decennium senare, fungerar på det här viset. Fördelningsmodellen är densamma och fortfarande är det de mest spelade artisterna i Sveriges Radios FM-kanaler som får betalt för andra artisters låtar.

Idag skriver Onair.nu att det här (äntligen) kan vara på väg att förändras. Europaparlamentet röstade nyligen igenom en ny lag som tvingar Stim och liknande upphovsrättsorganisationer att redovisa hur fördelningen av licenspengarna egentligen går till. Tidigare har Stim kunnat göra lite som de vill, men nu är det alltså transparens som gäller och förhoppningsvis leder det här till att även mindre artister kan få ordentligt betalt när deras musik spelas på radio. Det är i så fall verkligen på tiden.

 

Uppdatering: Sedan några månader tillbaka tar Stim tydligen in musikrapporter även från närradion. Bra! Återstår bara webbradion som mer än någon annan spelar många smala akter.

 

Promofest i Uppsala på lördag!

Hey! Jag har ju inte bjudit in er till vår (Seven Broadcasting) promofest i Uppsala på lördag! Så… här är den officiella inbjudan. 😉

Det blir riktigt trevligt tror jag – uppträdanden från flera balla akter, mycket trevligt folk, och presentation av en del nyheter från oss under hösten.

Platsen är Plan-B i Uppsala, datumet är lördag den 29 oktober och första artisterna går på scen klockan 23. Ålder: 20 år, men är du medlem på Radioseven.se eller Mysteria.se är åldern bara 18 (biljett krävs, skrivs ut på respektive sida).

Vi ses väl där? 🙂

Pinsammaste ripoffen i år!

Okej, vi har sett många fula ripoffs av våra hemsidor genom åren, men det här tar nog priset.

Jämför gärna den översta skärmdumpen med startsidan på www.radioseven.se
och den undre dumpen med vår senast spelade-sida.

Hur sjutton har man ens mage att sätta ett ©-tecken under en sån här kopia? Våra HTML-koder, koder för att starta våra kampanjer och webbspelare och till och med våra egna banners (från företaget som säljer dem) finns kvar på sidan! Självklart är även låtnamnen under deras ”senast spelade” kopierad från oss, de har ju inte ens några sändningar än utan planerar att starta inom ett par dagar.

Pinsamt är ordet, men så här mycket har jag nog aldrig skrattat mitt i natten förut. Inte på bra många år i alla fall.

Update: Den sidan var inte uppe särskilt länge. Tur att jag tog screenshots. 😉

Mysteria: The Club Experience har startat

Sådär, nu har äntligen Radioseven fått sitt första syskon i Seven Broadcasting-familjen.

Mysteria är en station med fokus på trance, techno och house, det vill säga lite hårdare musik än vad som spelas på Radioseven idag. Mer eller mindre kända DJs spelar varje kväll och under dagarna går en spellista med mestadels ny trance och house.

Det var stor premiär för Mysteria idag kl 17, och under kvällen har ett par DJ-shower redan dragit igång. De flesta fasta programmen drar dock igång först nästa vecka.

Efter en spännande och hektisk dag (och ett par dagars intensivt slit) är det nu dags att försöka vända tillbaka dygnet, så jag lyfter på hatten och säger godnatt.

Ungdomsfestival i Eskilstuna

Imorgon och på lördag anordnas en gratisfestival för ungdomar i Eskilstuna. Har för mig att det är tredje året i rad som man fixar en hel hög med aktiviteter och musikuppträdanden på Fristadstorget under två sensommardagar. I år kommer även jag, Micke och Jesper från Radioseven finnas på plats under lördagen för att sända live.

Just nu planerar vi vad vi ska göra på plats, lite mer detaljerat. Förmodligen har vi med oss en DJ som får spela ett par timmar på kvällen. Under dagen går vi runt med en trådlös mikrofon, intervjuar folk och anordnar tävlingar. Förhoppningsvis kan vi också få med oss någon av de artister vi samarbetar med. Det vore trevligt. Enligt väderprognoserna ska det vara sjysst väder, vilket såklart är uppskattat.

Finns du i Eskilstuna på lördag; kom och hälsa på oss! Vi kommer ha ett alldeles eget radiotält på Fristadstorget. På scen underhåller Brolle Jr och lokala Eskilstunaband.

SNABBFAKTA: Ungdomsfestivalen
När:
19-20 augusti
Plats: Fristadstorget, Eskilstuna
Antal besökare: Ett par tusen uppskattningsvis
På scen: Lokala Eskilstunaband, och Brolle Jr. kl 21
Arrangörer: Fritid Eskilstuna, Pingstkyrkan ”Alive”, KFUM
Varför: För att vi på Radioseven är där, såklart! (lördag)
Mer info: Här och här

Två flickor med sångröst

Idag hade Radioseven besök i studion av två tjejer som tillsammans kallar sig Wonderland. Malin och Johanna är enäggstvillingar och älskar båda att sjunga, dansa och att stå på scen. Nyligen släppte de singeln ”Mister Mister” som spelats en hel del på radio.

Det blev jag som fick äran att vara programledare och intervjua dessa två söta flickor. Det var svårt att hålla reda dem först (”vem är vem?”), men efter en stund lyckades jag särskilja dem. Malin pratade mest av de båda och Johanna var den som svarade på flest frågor från lyssnarna i chatten. Förutom att chatta med lyssnarna, signera singlar och svara på mina frågor hann tjejerna även med att sjunga acapella i studion. Modigt!

Under sändningen fotograferade Micke det hela, och efteråt poserades det framför Radiosevenloggan. Jag som verkligen inte ser bra ut på kort! Då kontrasten mellan mig och två söta skönsjungande flickor är ganska stor, rekommenderar jag er att blunda och snabbt klicka på krysset, om ni mot förmodan skulle stöta på bilderna någonstans. För er egen skull.

En kul och intressant sändning. Hoppas det går bra för Wonderland i framtiden!

Två nytillkomna bloggare

Två vänner har tillkommit under ”Bloggar jag läser” i högerspalten; Jesper och Johan. Båda är kollegor från Radioseven, och nu provar de på bloggmediet.

Jesper har en fantastisk förmåga att vända och vrida på saker och se dem ur andra perspektiv. Sånt gillar jag. Hittills har han skrivit två inlägg, hoppas på fler!

Johan är nyvald ordförande och vår duktiga webbmaster, och har en övervikt som han nu bestämt sig för att försöka arbeta bort. Om detta skriver han främst i bloggen och han verkar ha gått in för att blogga ordentligt. Johan, som dessutom sällan nöjer sig med andras programmering, kodade sitt eget bloggsystem istället för att använda något färdigt eller en tjänst såsom Blogger. Det är typiskt honom.

Välkommen in i bloggosfären, killar! 🙂