Bittra jävla svenskar!

Ibland skäms man faktiskt lite över att vara svensk. Som idag när löpsedlarna basunerar ut "Lägg ner skiten!" och "dyngtävling" efter gårdagens nederlag för The Ark i Eurovision Song Contest. Visst, det är inte kul att behöva kvala nästa år och visst, vi hade säkert kunna skicka Måns eller Sarah eller Nanne Grönvall istället men hade det hjälpt? Troligtvis inte.

Värst är väl ändå Aftonbladets korrespondent som konstaterar att vi aldrig mer kommer vinna ett Eurovision – någonsin! Det påminner mig snarare om tankegången hos min 10 år yngre bror när han nekas godis i affären en torsdag. "Jag får aldrig godis!"

Och så detta gnäll på östländernas dominans. Personligen tycker jag att det är riktigt kul att även dessa länder börjar visa framfötterna när det kommer till musik. Tidigare har de kunnat räknas bort redan från start men nu ger de övriga europeiska länder en match – det är på tiden! Blir ledsen och rädd när jag läser bloggares förslag som att dela upp Eurovision i två tävlingar; en för väst och en för öst. What?! Är inte Eurovision ett strålande sätt att få upp ögonen för andra kulturer, att tvätta bort fördomar och att komma närmare varandra i Europa?

Slutligen – det är en självklarhet att tolvpoängare skickas melan grannländer. Östländerna gör det likväl som vi här i Skandinavien. Det är helt naturligt och är resultatet av att vi förstår varandra bäst och att vi spelar varandras låtar på radio.

Nej, nu får ni faktiskt skärpa er hela bunten. Rätt låt vinner alltid så länge röstningen sker demokratiskt och den här gången var det Serbiens tur. Vi får helt enkelt hoppas på bättre tur nästa gång. Vinnarlåten var dessutom riktigt bra även om jag personligen hade föredragit Finland eller Grekland som vinnare.

PS. Japp, Ola Salo kallade tävlingen för dynga, men det är nog att ta i att dra upp ordet stort över en hel löpsedel… för så allvarligt menat var det kanske inte. Lyssna här… (klipp från presskonferensen inatt)

Andra bloggar om: Eurovision Song Contest, Melodifestivalen, Musik