Fredagsfyran v30 2005

Tema: Bibliotek

1. När besökte du ett bibliotek senast?
Jag kan tyvärr inte minnas exakt när, men det var nog ungefär ett halvår sen sist. Det blir tyvärr inte så ofta som det borde.

2. Känner du att du har någon nytta av biblioteken?
Absolut. Biblioteken är underskattade och jag önskar att jag tog mig mer tid att utforska vad som finns i våra bibliotek. Mer och mer information flyttar ut på nätet och självklart är det smidigt, men jag tycker vi borde värna om biblioteken och samtidigt förnya dem med elektroniska databaser att söka i, sådant som inte kan läggas ut på nätet av olika orsaker. Bibliotek är en förmån vi ska vara stolta över!

3. Vad är det bästa du har hittat på ett bibliotek någon gång?
Förmodligen någon av alla de känsloframkallande böcker man lånat under årens lopp. Kan dock inte sätta fingret på någon specifik.

4. Finns det någonting biblioteken skulle kunna ändra på för att locka fler besökare?
Det handlar nog mer om marknadsföring. Folk anar nog inte hur mycket som egentligen finns att tillgå på biblioteken. Smart marknadsföring och bra service – inte gråa tanter, alltså ”traditionella” bibliotekarier.

Tilläggas bör att Strängnäs kommun nyligen rustat upp vårt bibliotek. Det har nu blivit ”Multeum” – ett multimediehus med informationssökning, bibliotek, teater, café etc. Ett gott initiativ!