Snart kanske alla artister får betalt

För omkring tio år sedan jobbade jag med webbradiokanalen Radioseven, en kanal som spelade (och fortfarande spelar) många lite smalare artister som annars inte hörs så mycket i svensk radio.

Varje dag slet vi hårt (och ideellt) för att ha råd att betala den månatliga musiklicensen till Stim. Det var tufft och fler än en gång fick vi lägga till slantar ur egen ficka för att få det hela att gå runt. Vi var fast beslutna om att göra rätt för oss så att alla fantastiska artister som hördes hos oss skulle få några kronor som tack för besväret.

Döm av min förvåning och frustration en dag när telefonen ringde. Det var en av våra mest spelade artister som undrade varför hen inte fick några pengar från oss. Senaste avräkningen från Stim visade noll kronor, detta trots att vi roterat artisten ifråga friskt under det senaste året. Jag lovade att kolla upp saken och återkomma.

Samtalet till Stim ett par minuter senare fick mig att baxna. Det var då jag fick reda på hur fördelningen går till när musik har spelats på när- och webbradiostationer: ”Vi tar topp 10-listan med de mest spelade låtarna på Sveriges Radio och betalar ut pengarna till de artisterna. Ungefär så.”

Oavsett vilka artister vi spelade så gick alltså våra Stim-pengar till de mest spelade artisterna på P3. Det är förstås helt sjukt och jag skämdes när jag berättade detta för min vän artisten. Ännu mer sjukt är dock att det fortfarande, nästan ett helt decennium senare, fungerar på det här viset. Fördelningsmodellen är densamma och fortfarande är det de mest spelade artisterna i Sveriges Radios FM-kanaler som får betalt för andra artisters låtar.

Idag skriver Onair.nu att det här (äntligen) kan vara på väg att förändras. Europaparlamentet röstade nyligen igenom en ny lag som tvingar Stim och liknande upphovsrättsorganisationer att redovisa hur fördelningen av licenspengarna egentligen går till. Tidigare har Stim kunnat göra lite som de vill, men nu är det alltså transparens som gäller och förhoppningsvis leder det här till att även mindre artister kan få ordentligt betalt när deras musik spelas på radio. Det är i så fall verkligen på tiden.

 

Uppdatering: Sedan några månader tillbaka tar Stim tydligen in musikrapporter även från närradion. Bra! Återstår bara webbradion som mer än någon annan spelar många smala akter.

 

Fredagsfyran v33 2005

Dags för veckans fredagsfyra som den här veckan handlar om det ämne som ligger mig allra varmast om hjärtat, nämligen radio! Då jag själv jobbar med radio och har radio som mitt absolut största fritidsintresse, finns det risk för ett långt inlägg. Nu är du varnad.

1. Ditt första radiominne?

Mitt första minne från när jag själv var med i radio, var i Ulf Elfvings program ”Upp till tretton” i P3. I det absolut sista avsnittet innan programmet lades ner, ringde en då 6-årig Robin in och blev först ut i sändning den kvällen.

Förutom att prata om diverse olika saker, sjöng jag även acapella över telefon! ”Fångad av en stormvind” (stora favoriten då) ljöd i de svenska radioapparaterna. Sen fick jag en fråga; ”Vilken färg har flugsvampen?”. Efter ett par sekunders betänketid kläckte jag ur mig: ”Ehhh… brun?”, varpå jag hörde hur mina föräldrar kastade sig på golvet och asflabbade utanför min rumsdörr. ”Ja du, hm… brun kan ju faktiskt flugsvampen bli när den ruttnar” sa en mycket intelligent Ulf Elfving och förkunnade: ”Du vinner åtta cd-skivor!”. Mwaha!

Slutligen önskade jag låten ”Bilderna Av Dig” med Niklas Strömstedt.


2. Vilket är ditt favoritprogram?

Jag har faktiskt ingen som helst aning. Lyssnar sällan på ”programradio”, utan mer på kommersiella kanaler. När ”Rally” gick i P3 för ett par år sen, var det en självklar höjdpunkt under veckan, och just nu repriseras ju det programmet på lördagar, så jag får väl välja ”Rally”.


3. När stänger du av radion?

Om jag lyssnar på P3: När det kommer humorprogram bara som är ”för mycket”. Såna program som bara ger en huvudvärk.
Om jag lyssnar på kommersiella stationer: När sändarna inte är synkade och det hackar när RDS:en i bilen hoppar fram och tillbaka, alternativt när det spelas en låt jag inte alls gillar, och det är fjärde gången jag hör den på en timme. Då rinner bägaren över.


4. Drömmer du om att någon gång göra ett eget radioprogram?

Räknade lite med överslagsräkning, och kom fram till att jag hittills gjort mellan 500 och 1000 sändningar i radio sen 1996 då jag sände mitt allra första radioprogram. Men för att svara på frågan; Jo, jag drömmer fortfarande om att göra nästa sändning, för det är så himla kul. 😉


För den som vill höra mig i radio finns det några olika alternativ. På
Radioseven sänder jag då och då (nu närmast på lördag), på Radio Bohuslän sänder jag varje vardag, och snart finns det risk att jag dyker upp på en kommersiell radiostation i Stockholm. Hemligt hemligt än så länge, men jag kommer publicera mer information här när det blir klart. I övrigt pratar jag i reklam- och jingelspotar lite här och var, bland annat på Radio Sotenäs.