Mysteriet med glastornet i Årsta

Jag har länge funderat över detta märkliga men väldigt vackra glastorn som reser sig högt över marken, strax intill Årstafältets tvärbanestation i södra Stockholm. Inga beskrivande skyltar, bara en iögonfallande konstruktion av glas omgiven av högt stängsel märkt med namnet på en bevakningsfirma. Min första tanke var att tornet är någon form av konstverk som byggts för att liva upp det annars ganska så trista området i utkanten av Årstafältet (”blåshålet”). Men nej, det stämde inte riktigt. Tornet känns lite för malplacerat för att vara ett konstnärligt alster.

Strax intill tornet finns en tegelbyggnad som, i konstrast till tornet, för en väldigt anonym tillvaro. Ingen människa syns till i anslutning till huset och inga skyltar skvallrar om vad som försiggår där inne. Några radiostyrda övervakningskameror på fasaden vittnar dock om att vi har att göra med något ganska spännande. Något hemligt och förbjudet. Eller?

Efter några timmars forskande på nätet blev det till slut bingo. Tornet är inget annat än ett ventilationshål för Årstatunneln (en av tunnlarna i Södra länken). Tornet uppfördes 2004 och dess första uppdrag var att släppa iväg ett gäng ballonger under invigningen i oktober.

För att vara ett ventilationstorn måste jag säga att det är väldigt vackert 🙂

Stockholms elnät suger?

Jag har funderat mycket på sistone kring den bristande kvaliteten på elledningarna här i Stockholm. Ikväll när jag kom hem från jobbet blinkade klockradion och stereon hade stängts av trots att jag lämnade den påslagen imorse. Siffrorna på klockradion skvallrade om ett strömavbrott vid 9-tiden imorse och det är knappast första gången det händer, snarare tredje eller fjärde sedan jag flyttade in i mitten av maj.

Även på jobbet (som ligger än mer centralt) har vi haft problem med strömförsörjningen. Hittills har kontoret blivit strömlöst tre gånger sedan jag började i december och det handlar oftast om långa avbrott på minst en halvtimme.

Egentligen har jag ju ingen aning om hur pass bra Sveriges elnät är generellt sett. Den enda referenspunkten jag har är Strängnäs där jag är uppvuxen och där kan jag bara minnas tre riktiga strömavbrott på de sisådär åtta år som familjen bott i huset. En av gångerna berodde det dessutom på en avgrävd kabel strax utanför huset.

Är elen i vår huvudstad verkligen så här usel? Jag är uppriktigt sagt förvånad.