Stockholms elnät suger?

Jag har funderat mycket på sistone kring den bristande kvaliteten på elledningarna här i Stockholm. Ikväll när jag kom hem från jobbet blinkade klockradion och stereon hade stängts av trots att jag lämnade den påslagen imorse. Siffrorna på klockradion skvallrade om ett strömavbrott vid 9-tiden imorse och det är knappast första gången det händer, snarare tredje eller fjärde sedan jag flyttade in i mitten av maj.

Även på jobbet (som ligger än mer centralt) har vi haft problem med strömförsörjningen. Hittills har kontoret blivit strömlöst tre gånger sedan jag började i december och det handlar oftast om långa avbrott på minst en halvtimme.

Egentligen har jag ju ingen aning om hur pass bra Sveriges elnät är generellt sett. Den enda referenspunkten jag har är Strängnäs där jag är uppvuxen och där kan jag bara minnas tre riktiga strömavbrott på de sisådär åtta år som familjen bott i huset. En av gångerna berodde det dessutom på en avgrävd kabel strax utanför huset.

Är elen i vår huvudstad verkligen så här usel? Jag är uppriktigt sagt förvånad.