Mysteriet med glastornet i Årsta

Jag har länge funderat över detta märkliga men väldigt vackra glastorn som reser sig högt över marken, strax intill Årstafältets tvärbanestation i södra Stockholm. Inga beskrivande skyltar, bara en iögonfallande konstruktion av glas omgiven av högt stängsel märkt med namnet på en bevakningsfirma. Min första tanke var att tornet är någon form av konstverk som byggts för att liva upp det annars ganska så trista området i utkanten av Årstafältet (”blåshålet”). Men nej, det stämde inte riktigt. Tornet känns lite för malplacerat för att vara ett konstnärligt alster.

Strax intill tornet finns en tegelbyggnad som, i konstrast till tornet, för en väldigt anonym tillvaro. Ingen människa syns till i anslutning till huset och inga skyltar skvallrar om vad som försiggår där inne. Några radiostyrda övervakningskameror på fasaden vittnar dock om att vi har att göra med något ganska spännande. Något hemligt och förbjudet. Eller?

Efter några timmars forskande på nätet blev det till slut bingo. Tornet är inget annat än ett ventilationshål för Årstatunneln (en av tunnlarna i Södra länken). Tornet uppfördes 2004 och dess första uppdrag var att släppa iväg ett gäng ballonger under invigningen i oktober.

För att vara ett ventilationstorn måste jag säga att det är väldigt vackert 🙂