Snart kanske alla artister får betalt

För omkring tio år sedan jobbade jag med webbradiokanalen Radioseven, en kanal som spelade (och fortfarande spelar) många lite smalare artister som annars inte hörs så mycket i svensk radio.

Varje dag slet vi hårt (och ideellt) för att ha råd att betala den månatliga musiklicensen till Stim. Det var tufft och fler än en gång fick vi lägga till slantar ur egen ficka för att få det hela att gå runt. Vi var fast beslutna om att göra rätt för oss så att alla fantastiska artister som hördes hos oss skulle få några kronor som tack för besväret.

Döm av min förvåning och frustration en dag när telefonen ringde. Det var en av våra mest spelade artister som undrade varför hen inte fick några pengar från oss. Senaste avräkningen från Stim visade noll kronor, detta trots att vi roterat artisten ifråga friskt under det senaste året. Jag lovade att kolla upp saken och återkomma.

Samtalet till Stim ett par minuter senare fick mig att baxna. Det var då jag fick reda på hur fördelningen går till när musik har spelats på när- och webbradiostationer: ”Vi tar topp 10-listan med de mest spelade låtarna på Sveriges Radio och betalar ut pengarna till de artisterna. Ungefär så.”

Oavsett vilka artister vi spelade så gick alltså våra Stim-pengar till de mest spelade artisterna på P3. Det är förstås helt sjukt och jag skämdes när jag berättade detta för min vän artisten. Ännu mer sjukt är dock att det fortfarande, nästan ett helt decennium senare, fungerar på det här viset. Fördelningsmodellen är densamma och fortfarande är det de mest spelade artisterna i Sveriges Radios FM-kanaler som får betalt för andra artisters låtar.

Idag skriver Onair.nu att det här (äntligen) kan vara på väg att förändras. Europaparlamentet röstade nyligen igenom en ny lag som tvingar Stim och liknande upphovsrättsorganisationer att redovisa hur fördelningen av licenspengarna egentligen går till. Tidigare har Stim kunnat göra lite som de vill, men nu är det alltså transparens som gäller och förhoppningsvis leder det här till att även mindre artister kan få ordentligt betalt när deras musik spelas på radio. Det är i så fall verkligen på tiden.

 

Uppdatering: Sedan några månader tillbaka tar Stim tydligen in musikrapporter även från närradion. Bra! Återstår bara webbradion som mer än någon annan spelar många smala akter.