PTS skyndar på Telia

Äntligen! Idag kom IDG/Computer Sweden med ett glädjande besked.

Post- och telestyrelsen, PTS, har idag meddelat Teliasonera om att fristen för att erbjuda adsl utan krav på teleabonnemang har gått ut och snart hotar böter.

Ja, det var väl på tiden. Telia måste faktiskt lära sig en läxa nu, man kan inte hålla på med översittarfasoner hur länge som helst till. Och vilka ursäkter sen!

Företaget har i sina klagomål till PTS sagt att det inte är möjligt att införa den nya modellen förrän i april 2006. Detta eftersom företaget först måste avsluta ett stort pågående projekt att byta logiken från att vara baserad på telefonnnummer till att vara adressbaserad.

Vaddå ”måste avsluta ett stort pågående projekt”? Hörrni, skärp till er (eller ”nyktra till” som Jens skulle säga). Ni har inte varit en myndighet sedan 1993!

Faktum är att de haft fem månader på sig från att PTS senast sa till dem – och då utfärdade en tidsfrist på tre månader. Två månader för sent svarar Telia med ett blankt och trotsigt ”nej, det tänker vi inte”. PTS verkar nu börja förstå att man inte kan dalta med Telia utan måste ta i med hårdhandskarna för att det ska hända saker.

Jag blir så less på ”statliga” företag som dels blir favoriserade av myndigheter, men även utnyttjar detta till sin fördel medvetet.