Varför jag Google-pluggade musikhistoria på långfredagen

Tidigare idag hamnade jag av okänd anledning på denna YouTube-länk med en reklamfilm för AIK från år 2001. Själva filmen tilltalade mig inte särskilt mycket men den korta snutt musik som spelas i början fångade min uppmärksamhet på studs.

"Vad i hela friden är det för låt, jag känner igen den…"

Började leta frenetiskt runt om på nätet. Efter en lång stunds sökande fick jag tipset av en kompis, kan det vara studentlåten med Vitamin C, Graduation?

"Jaaa, jooo, eller? Visserligen samma ackord, men är det verkligen den? Jag känner så väl igen den från någon annan låt… typ något med Wyclef Jean?"

Efter ytterligare en stunds letande börjar mysteriet nystas upp. Det handlar om en tysk barockkompositör på 1600-talet döpt Johann Pachelbel och hans verk Kanon som ligger till grund för en stor del av dagens moderna musik. Förutom ovan nämnda Graduation bygger en hel hög med andra låtar på just ackorden i Kanon. Några exempel är:

Coolio – C U When U Get There
Alicia Keys – No One
Kylie Minogue – I Should Be So Lucky
U2 – With Or Without You
Avril Lavigne – Sk8ter Boi

När man lyssnar på de låtarna så förstår man att det inte är så konstigt att jag kände igen låten i AIKs reklamfilm från första början. Här är ett kul standup-nummer som handlar om just Pachelbel’s Kanon och hur den fullkomligen förföljer oss överallt…

Tack till bland annat www.helander.se/stefan/pachelbel/