Så långt ifrån nyktert

Jag sitter på en uteservering på Södermalm i Stockholm. Det är tidig kväll i början av juni och solen gör en sista tapper ansträngning att lysa upp och värma mig och mina bordsgrannar där vi sitter i svarta rottingfåtöljer längs Ringvägens stimmiga trottoar.

Visst är det fantastiskt vad lite sol kan göra med människor? Aldrig ler så många munnar ikapp som när sommaren äntligen har satt fart på allvar. Humöret är på topp rent allmänt och den kalla, svåra vintern som plågade oss för bara några månader sedan är nu ett minne blott.

Lika anmärkningsvärt är vad solen och värmen åstadkommer med vår inställning till alkohol. Jag vet inte om det är ett storstadsfenomen, men så fort solen tittar fram – det räcker med minsta antydan till stråle – och temperaturen letar sig över 15 grader blir det plötsligt allmänt accepterat att typ tiofaldiga sin alkoholkonsumtion över en natt. Så snart minsta pizzeria ställt fram sin första utomhusmöbel är några glas vin eller ett par öl varje dag helt okej. Varje dag! Om vi dessutom kallar det hela ”after work” finns det inte längre några tvivel, beteendet är fullt normalt och en naturlig del av vår hypersociala samtid. Punkt.

Näe, jag är ingen konservativ mupp eller absolutist som helt tar avstånd från berusningsdrycker. Tvärtom. Jag knäcker mer än gärna en kall till maten eller tar några glas för mycket tillsammans med goda vänner på stan. Kanske till och med mitt i veckan. Men inte varje dag.

Jag har haft mina perioder då festandet dominerat. Perioder då en helt vanlig sommaronsdag inte var fulländad utan en blöt kväll ute i vimlet. Perioder då jag upplevt hemska kräkfyllor och vaknat upp fullt påklädd och på fel håll i sängen, med bara fragment från gårdagen i minnet och så bakis att livets upphörande känts skrämmande nära. Men då var jag arton och tyckte fortfarande att en fylla var bland det roligaste och coolaste som fanns.

Det är inte tonårsfyllor som jag syftar på här. Vi snackar fullvuxna människor, mitt i karriärer och familjeliv. Mammor och pappor som tycker det är okej att supa sig salongsberusade varje kväll bara för att det är sommar. Män och kvinnor som ser det som självklart att beställa in öl, vin eller en Mojito bara för att solen skiner på uteserveringen. 70- och 80-talister som tror de vore konstiga och asociala om de tog in cola eller citronvatten till caesarsalladen.

Vi är tre här på uteserveringen på söder som har valt alkoholfritt kvällen till ära. Det är jag samt två killar i matchande grönrutiga skjortor. De är åtta och tio år gamla och dricker läsk genom var sitt sugrör. Föräldrarna, däremot, pimplar rosé som om det inte finns någon morgondag. Det är ju ändå sommar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *