Born to be braindead

På en radiostation finns det en viktig regel som alltid gäller, oavsett dag eller tid på dygnet. Det får aldrig någonsin bli tyst. En tyst radiostation vill ingen lyssna på och utan lyssnare säljer man ingen reklam. Minsta minuts tystnad är alltså en ganska allvarlig incident och något man helst vill undvika så långt det går.

När jag jobbade på radion hade vi en funktion som satte igång automatiskt när det hade varit tyst i radion under ett visst antal sekunder, till exempel om datorn i studion hängde sig eller om något annat knasigt inträffade. Det hela gick ut på att en förutbestämd spellista med musik satte igång och spelades, så att det inte skulle märkas att något var fel.

Första låten ut i denna lista var alltid "Born To Be Alive" med Patrick Hernandez. När den låten började spelas visste man alltså att något hade gått snett och att det var ganska så bråttom att laga felet. Efter ett par månader kunde jag inte lyssna på låten alls utan att tänka på jobb och strulande datorer.

Och – fortfarande idag så räcker det med att jag hör första sekunden av introt till just "Born To Be Alive" (på valfri radiokanal) för att jag ska reagera, stelna till och på momangen göra mig mentalt redo för akutjobb. Rätt skrämmande egentligen…