Avskaffa äktenskapet – varför inte?

Det har idag skrivits mycket i svenska medier och bloggar om Feministiskt initiativ och särskilt om en av punkterna ur deras nya partiprogram.

Fi vill avskaffa det traditionella äktenskapet och ersätta det med en ”samlevnadsbalk” där två eller fler personer lever ihop oavsett kön. Det gamla begreppet ”äktenskap” skulle i så fall försvinna. Istället skulle ”personer som lever ihop och kan antas ha gemensam ekonomi och gemensamt ägande” kunna ingå samlevnad.

De flesta som yttrat sig har gjort det starkt kritiskt och i princip gett upp allt hopp om att Fi ska kunna komma med något bra, någonsin. Jag, däremot, tycker faktiskt helt annorlunda. Varför skulle man inte kunna förändra något så förlegat och fullständigt onödigt som äktenskapet? Varför säger det faktum att något pågått hundratusenmiljarder år, att det måste fortsätta så i all evighet? Världen förändras! Definitionen av en familj förändras. Vi lever inte alls som vi gjorde för hundra år sen.

Problemet i just det här fallet tror jag ligger i hur media valt att framhäva förslaget. Man har lagt den stora tyngdpunkten på att Fi vill göra det möjligt för fler än två personer att officiellt leva tillsammans (oavsett kön dessutom hemska tanke). Just detta tror jag äcklar det svenska folket – på felaktiga grunder. Allt handlar inte bara om sex!

Den idylliska familjebilden med mamma-pappa-barn är inte längre självklar. Idag kan det lika gärna vara mamma-mamma-barn, mamma-styvappa-barn eller varför inte mamma-styvmamma-andra-familjen-och-kanske-en-tredje-familj-barn. Det gäller att anpassa samhällets normer och regler till hur samhället faktiskt ser ut, inte hur man tycker det borde se ut eller hur det varit tidigare.

Generellt sett gillar jag idéer som försöker förnya och fräscha upp gamla dammande traditioner. Det här var en klockren sådan, och jag tycker det är synd att bara förkasta den utan diskussion. För det är precis vad som skett idag; Sverige slog ner på förslaget utan att ens tänka efter. Det är ju Fi…

Jag har aldrig gett särskilt mycket för Feministiskt initiativ, inte för någon annan feministisk sammanslutning heller för den delen och jag är inte lagd en millimeter åt vänster. Men den här idén var faktiskt inte så tokig.

Man ska inte vara så trångsynt.