Läkare utan (ekonomiska) Gränser?

När den hemska flodvågskatastrofen i Asien inträffade i december valde jag att dra mitt strå till stacken och skänka lite pengar till olika biståndsorganisationer.

500 kr gick till Röda Korset, men när jag såg att Läkare utan Gränser hade en riktigt smidig och snabb doneringstjänst på Internet valde jag, bara för sakens skull, att donera 50 kr även till dem.

Sagt och gjort! Röda Korset tackade mig så hjärtligt via mail, Läkare utan Gränser likaså. Jag var nöjd med min insats, och förhoppningsvis var även de drabbade långt bort i fjärran likaså.

Det dröjde några dagar innan ett kuvert från Läkare utan Gränser damp ner i brevlådan. ”Tack för ditt bidrag”, och så ett inbetalningskort för att jag skulle kunna donera med ännu mer pengar om jag ville. Jag blev lite fundersam; borde inte så mycket av mitt lilla bidrag som möjligt gå till de drabbade och inte till porto och annat? Nåja, tänkte dock inte mer på det utan slängde brevet.

En månad senare kom det ytterligare ett kuvert från Läkare utan Gränser. Ett tjockt sådant med färgtryck både på kuvertet och på materialet inuti. Inbetalningskort, historier om vad man presterat runt om i världen med färgbilder och långa brev från viktiga personer, ja, allt för att jag skulle donera igen. Uppskattar att utskicket kostade minst 10-20 kr att skicka ut, om man tryckt det i en hyfsad upplaga. Nu blir jag väldigt fundersam.

Men det var inte nog. Sedan dess har jag fått ett likadant kuvert hemskickat varje månad! Sammanlagt sju tjocka kuvert med påkostat reklaminnehåll varje gång. Säg att varje utskick kostat 15 kronor (lågt räknat med porto). Då är vi uppe i 105 kronor. Lägg sedan till kostnad för betalsystem, reklambyråer och övrig personal så höjer vi kostnaden ytterligare och helt plötsligt har man gått back ganska rejält på mitt lilla bidrag. Då blir man ganska ledsen och tappar tron på denna organisation totalt.

Bägaren rann över när jag fick det senaste kuvertet idag och jag beslutade mig för att ringa till Läkare utan Gränsers kontor för att fråga vad de håller på med. Resultatet hör ni här. Observera att jag låter mycket mer aggresiv än jag egentligen är. 😉

Usch.