Den sockerberoende generationen

Jag har börjat studera min brors matvanor lite extra den senaste tiden. Felix är 9 år och har friska, vita tänder. Än så länge. Under sommarlovet är intaget av socker och annat skräp extremt.

På en dag stoppar han i sig ungefär detta (exempel från idag):

ca 11:00 Frukost; varm choklad, vitt rostbröd, apelsinjuice
ca 14:00 Lunch, oftast med läsk eller saft till
ca 14:30 Efterrätt, en glass eller två
ca 15:00 Törstig, dags att dricka lite mer Coca-Cola
ca 17:00 Mellanmål, en frukt och läsk
ca 19:00 Middag med tillhörande läsk eller saft
ca 20:00 Glass och Coca-Cola
21:00 – Smörgåsar, varm choklad, chips, popcorn, läsk

Så här håller det på varje dag. Det kan ju inte vara bra?! Varje gång man ser honom går han med en glass, läsk eller något annat innehållande socker i handen.

Jag vet ju hur mor- och farföräldrar har problem med tänderna idag, med hutlösa tandläkarkostnader, smärtor och jobbiga ingrepp. Ändå var det inte tal om Coca-Cola till maten på deras tid. Hur ser framtiden för Felix ut?

Ett annat exempel är Peter som dricker cola jämt. Cola till frukost, cola till lunch, cola till mellanmål, cola till middag. Jag misstänker att han även har med sig colaflaskan in i duschen! Skämt åsido, Peter är också ett exempel på hur man kan bli så beroende av något så fruktansvärt onyttigt. Skrämmande! (Observera att jag inte klankar ner på Peter på något sätt. Han är knappast ensam om att vara sockerberoende…)

(Jag är inte guds bästa barn själv, men jag försöker åtminstone tänka på vad jag äter och att vårda mina tänder. Dricker inte Coca-Cola alls längre (det är inte ens gott!), utan försöker dricka vatten, måltidsdryck eller Sprite Zero när jag äter mat ute.)